Undertrykkelse af ytringer mod monarkiet

Er det danske monarki, Dronningen af Danmark osv, mere sakrosant end millioner, ja, milliarders religiøse tro? Det være sig kristendommen, islam, hinduisme, buddhisme?Politiets optræden på Ærø synes at dokumentere, at svaret er ja….!

Kongeskibet sejlede for nogle dage siden Dronningen med gemal til Ærø, hvor en enlig demonstrant dukkede op med et skilt “Ned med monarkiet”. I følge Ritzaus Bureau anholdt politiet ham og tog ham med på stationen.

I skrivende stund ved jeg intet om, hvorvidt der er rejst sigtelse mod ham – eller hvad der i øvrigt er planlagt af opfølgning. Kendsgerningen er imidlertid, at hans ytring blev undertrykt…

Men ét står fast: den ret til frie ytringer, som mange politikere, meningsdannere, debattører osv betegner som “den danskeste af alle rettigheder” er åbenbart mest ubegrænset, når det drejer sig om anti-muslimske tilkendegivelser.

Der er dog mange tegn på, at denne ubegrænsede karakter også gælder, når ytringerne vedrører andre personer, der her i landet udgør mindretal eller andre svagere grupper, som på ingen måde nyder flertallets bevågenhed eller opbakning. Og det er derfor, jeg tillader mig at formulere indledning som oven for.

Men tænker vi os om, må det da fremstå som helt indlysende, at monarki eller ikke er et decideret politisk emne. Den partipolitiske debat derom er pt temmelig død, men det man da ikke forlede ordensmagten til at tro, at der er frit slag over for kritikere af kongedømmet.

Bjørn Elmquist, formand, Retspolitisk Forening

 

Skriv et svar