Stædig? Uhadada. Provokerende? I dén grad. Imponerende? Om!

Inge Genefke 70 årInge Genefke fyldte 70 år 6. juli

Inge Genefke har ikke bare vist, at torturofre kan hjælpes. Hendes livslange kamp for de hundredtusinder af mennesker over hele kloden, der udsættes for systematisk tortur, har bidraget til at sætte tortur på den internationale dagsorden. 

Sådan skriver Berlingske Tidende om Inge Genefke i anledning af hendes 70 år og citerer hende fra bogen “Portræt af en ildsjæl” fra 2005:

“Vores vigtigste resultat er, at vi har vist, at torturofre kan hjælpes. Mennesker, der tidligere levede en miserabel tilværelse, kan vi hjælpe til et bedre liv,« siger Inge Genefke

I Politiken skriver Anders Jerichow:

“Inge Genefke er ikke engageret indimellem og ikke efter skema, hun er hele tiden vildt optaget. […] Hendes navn og det netværk, hun har skabt, får røde lamper til at lyse hos undertrykkende regeringer, som overhovedet ikke bryder sig om denne Genefke. Kan hun ikke bare blande sig udenom? Nej, det kan hun ikke.”

Egentlig er Inge Genefke læge, men det er hendes kamp for at afskaffe brugen af tortur og rehabilitere ofre for tortur, hun er blevet kendt for og som ifølge Politiken har betydet, at de tre seneste danske udenrigsministre har indstillet hende til Nobels Fredspris. Det er ganske enkelt en enestående indsats, hun har lavet ved at skabe det verdensomspændende netværk af Rehabiliteringscentre for Torturofre, RCT.

Inge Genefke har modtaget mange priser og udmærkelser, der alle hylder hendes indsats for menneskerettigheder og især i kampen mod tortur i alle dens udtryk. Nogle af priserne er: Den svenske menneskerettighedspris, Ebbe Munck-prisen og hun er blevet hædret Repræsentanternes Hus i USA.

Inge Genefke ved, at tortur er ødelæggende for sjæl og legeme og rejser verden rundt for at gøre en forskel i kampen mod tortur. Det gør hun ofte sammen med sin mand, Bent Sørensen, der også er læge. Han har i øvrigt været med til at redigere og skrive Retspolitisk Forenings temanummer fra 2005 om isolationsfængslinger, herunder om hvordan isolation er tortur.

Anders Jerichow slutter sin beskrivelse i Politiken af Inge Genefke således:

“Stædig? Uhadada. Provokerende? I dén grad. Imponerende? Om! Men hør lige engang, det skrives ikke så tit om hende i alle disse hæsblæsende sammenhænge, men det kan røbes – Inge Genefke er en varm sjæl. Dér starter hendes projekt.”

Skriv et svar