Skuffende ny offentlighedslov på vej

Justitsministerens jubelskrig over sit eget forslag til ny offentlighedslov er ikke nemt at begribe, medmindre man da anlægger den betragtning, at ”enhver so elsker sine egne grise,” siger formanden for Retspolitisk Forening Bjørn Elmquist i en pressemeddelelse i anledning af lovforslag om ny offentlighedslov.

Det er udtryk for en helt utidig forsigtighed, at der ikke er taget væsentlig mere vidtgående skridt til at sikre informationsfriheden som en grundpille i den demokratiske debat. Tværtimod er der tale om en tiltagende lukkethed, der øger risikoen for uopdagede og upåtalte magtmisbrug.

For eksempel er reglerne om undtagelse af dokumenter, der udveksles mellem myndighederne som led i ministerbetjening, reelle stramninger, der indebærer, at afsløringer som i sagen om overbetaling af privathospitalerne i betydeligt omfang i fremtiden vil komme til offentlighedens kundskab alene gennem indiskretioner eller ved aktindsigt i dokumenter, der er uforståelige på grund af overstregninger.

Alt i alt er der ikke noget at råbe hurra for. Fremskridtene er små og tilbageskridtene betragtelige. En ny regering – og et nyt flertal i folketinget – bør lave dette om, slutter Bjørn Elmquist.

Skriv et svar