Særdomstol i PET-sager er udemokratisk

Retspolitisk Forenings formand Bjørn Elmquist kritiserer justistminister Brian Mikkelsens forslag om særdomstole i alle retssager, hvor Politiets Efterretningstjeneste, PET, er involveret. Det er udemokratisk og strider mod grundlæggende principper i retsstaten, skriver han her, og sagde han i DR2’s Deadline 22.30

Særdomstol i PET-sager er udemokratisk

Få timer efter, at Højesteret med en historisk kendelse mod PET trådte i karakter, annoncerede justitsministeren et forslag om at oprette en særdomstol med specielt clearede dommere og forsvarere til at behandle sager af særlig betydning for statens sikkerhed.

Den ide bør vil jeg advare ganske utvetydigt imod.

Èn ting er, at forsvarere på den måde skal godkendes – og nogle kasseres – af sandsynligvis justitsministeriet på indstilling fra… PET. Det er allerede en ganske ubehagelig og ikke-demokratisk fremgangsmåde.

Men helt grotesk bliver modellen, når det kommer til den samme form for clearing af dommerne.  Som modellen må forstås, tages disse sager ud af Højesterets kompetence. Med andre ord: Højesterets dommere kasseres over én kam. Dem kan man altså ikke betro at få indseende i og kontrol over sager om statens sikkerhed.

Hva’beha’r? Hvad så med grundlovens § 3 om tredelingen af statsmagten i den udøvende magt (regeringen), den lovgivende og den dømmende?

Og hvad med princippet om retten til anke eller kære? Skal der oprettes en over-særdomstol? Igen med specielt godkendte dommere, da Højesteretsdommerne ikke er “pålidelige nok”?

Alle gode og kloge kræfter bør ofre største opmærksomhed på denne besynderlige ide.

Og et eventuelt lovforslag bør under ingen omstændigheder hastes igennem en udvalgsbehandling af “håndplukkede eksperter” og af et forpustet folketingsflertal forhippet på at “vise handlekraft”.

Bjørn Elmquist

Formand, Retspolitisk Forening.

Dette indlæg blev udgivet i Bjørn Elmquist, Domstole, Kommentar, PET, Retssikkerhed og tagget , , , , , , den af .

Om Bjørn Elmquist

Bjørn Elmquist er forsvarsadvokat og har siden 2004 været formand for Retspolitisk Forening. Bjørn Elmquist er født i Svendborg den 13. november i 1938, opvokset i København og blev uddannet som jurist i 1963. Han arbejdede de første otte år af sin karriere i Udenrigsministeriet, blandt andet ved den danske EF-mission i Bruxelles. I 1971 blev Bjørn Elmquist ansat som EF-korrespondent ved Danmarks Radio, hvor han var frem til 1979. Det år blev han valgt til Folketinget for Venstre, som han forlod i 1990. Frem til 1994 var han journalist på TV-Avisen på DR og formand for Amnesty Internationals danske afdeling. I 1994-1998 blev han igen valgt til Folketinget, men denne gang for Det Radikale Venstre. Han sad som formand for Folketingets Retsudvalg. Siden 1998 har han praktiseret som forsvarsadvokat.

Skriv et svar