De juridiske eksperter Gorm Toftegaard Nielsen og Jørgen Dalberg-Larsen kritiserer i Morgenavisen Jyllands-Posten politikernes manglende forståelse for og brug af videnskabelige fakta
Journalist Peter Ernstved Rasmussen skriver i en artikel i Jyllands-Posten den 15. august om det politiske grundlag for at straffe mere blandt andet:
“…Det er i denne gråzone, at grænserne gennem de seneste 15-20 år har flyttet sig markant. Og det er her, at Danmark ifølge flere juridiske eksperter har flyttet sig fra at være et foregangsland på retsområdet til et eksempel, man ikke kan anbefale at følge.
Et land, hvor fakta og videnskab bliver latterliggjort, og politikken i stedet bliver styret af følelser og uvidenhed.
Højere straffe virker ifølge videnskaben ikke på andet end den såkaldte retsfølelse, og alligevel har de seneste år næsten udelukkende budt på markante stramninger over en bred kam.
»Følelser er båret af uvidenhed. Den retspolitik, de bedriver på Christiansborg, handler kun om følelser og ikke om at mindske kriminaliteten. Den bygger på hævn, og det er kun Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti, der tror på, at hårdere straffe giver mindre kriminalitet. Men videnskaben dokumenterer det modsatte,« siger Gorm Toftegaard Nielsen til Jyllands-Posten. Han er professor i strafferet ved Aarhus Universitet.
Bygger på hævn
Han bliver støttet af Jørgen Dalberg-Larsen, som er professor i retssociologi ved samme universitet. Ifølge ham er det beklageligt, at retspolitikken har udviklet sig i den retning, for i bund og grund viser undersøgelser, at befolkningen er klogere end som så.
Den ønsker en nuanceret retspolitik, som lægger hovedvægten på forebyggelse frem for straf. Men i stedet for at forebygge bruger politikerne enkeltsagerne til at skærpe straffene.
»Man kan kun tolke udviklingen i retspolitikken gennem de seneste 10-15 år og specielt siden 2001 som en, hvor man lader følelserne råde. Det vil sige, at politikken ikke bygger på analyser af, hvad der virker i den ene eller anden retning, men i stedet på følelser og ønsker om hævn,« siger Jørgen Dalberg-Larsen.
Vil det sige, at politikerne udnytter situationen til at profilere nogle holdninger, som de kan score et par hurtige point på, men som i længden er uhensigtsmæssige eller direkte skadelige, hvis man ønsker et mere fredeligt samfund?
»Ja, det mener jeg klart,« siger han og fortsætter:
»Jeg har meget imod, at de mere generelle synspunkter om, hvad der skaber et fredeligere samfund, bliver nedprioriteret i samfundsdebatten. Det er, som om at man med politikerne i spidsen affejer eksperterne som nogle verdensfjerne tåber, som man ikke gider lytte til, fordi man har befolkningen på sin side.«
Læs formanden for Folketingets retsudvalg Peter Skaarups svar på kritik i et debatindlæg i Jyllands-Posten