Siden foreningens oprettelse har der eksisteret en arbejdsgruppe, hvis formål er at belyse konsekvenserne af den udstrakte anvendelse af isolationsfængsling i den danske strafferetspleje.
Isolationsfængsling er varetægtsfængsling, det vil sige den pågældende er ikke dømt for en forbrydelse, men alene sigtet, og fængslingen begrundes i efterforskningsmæssige hensyn eller i hensyn til retshåndhævelsen. Der er altså tale om fængsling uden dom, og det er betænkeligt, da der er tale om et alvorligt indgreb i den sigtedes borgerlige rettigheder.
Det afgørende spørgsmål er, hvor store hensyn der skal tages til efterforskningen på bekostning af den enkeltes rettigheder.
Isolationsgruppen har været aktiv i denne debat i årtier og har rettet mange henvendelser til Retsudvalget i Folketinget og skrevet høringssvar i forbindelse med behandling af ændringer i retsplejeloven. Det har også medvirket til, at folketinget har skærpet lovgivningen, så antallet af isolations- og vartægtsfængslinger er blevet begrænset og varigheden af dem forkortet. Desuden er der i loven blevet indskrevet et loft på hvor længe en person kan sidde i varetægt, men der er dog en væsentlig undtagelse.
- Temaudgivelse om isolationsfængsling
- Isolationsfængslinger stiger. Forslag til nye isolationsmetoder
- Høringssvar om varetægtsfængslinger i isolation
- Isolationsgruppens brev til Justitsministeren (2005)
- Forslag om delvis isolation
- Artikel om alternativer til total isolation af Jørgen Worsaa Rasmussen
- Artikel om at fuldstændig isolation er unødvendig af Jørgen W. Rasmussen
- Artikel om isolationsfængsel af Stig Nielsen
- Artikel “På grænsen af nedværdigende behandling” af Peter Scharff Schmidt