Skoleelever spørger Retspolitisk Forening

Victor og Mikkel fra Klostemarksskolen i Roskilde har skrevet en mail med følgende spørgsmål til Retspolitisk Forening om vold. Det er formand Bjørn Elmquist, der svarer.

Mig og min makker har en projekt opgave om vold, så vi vil gerne spørge om nogle spørgsmål.
 
– syntes du straffen for vold og overfald er høj nok i Danmark?

Ja, der er ingen fordele ved at forhøje yderligere, da ingen bliver et bedre menneske af at være i fængsel – og det koster mange penge at have folk i fængsel (20-25.000 kr om måneden pr styk).

– er der kommet flere sager om vold i de seneste år og er de blevet grovere?

Der anmeldes nu flere end før, så statistikken viser stigning. Måske skyldes det, at færre mennesker nu bare lader være med at gå til politiet, når de er blevet overfaldet/har fået nogle lussinger etc. Der bruges i dag oftere våben.

– hvad tror du en af årsagerne til den vold er stoffer og alkohol?

Ja,  stoffer og alkohol spiller bestemt ind.

– hvad for nogen årsager kan der være til vold?

Stoffer og alkohol, jfr oven for. generelt er der mangel på respekt og tolerance over for “anderledes”. Så er der alle de tåbelige voldsfilm, computerspil (med krig og drab). Endelig betyder de hårdere fængselsstraffe, at folk, som lige er færdige med at afsone, ikke har noget arbejde, ingen bopæl og ingen ordentlig indtægt – og så ryger de ud i ny kriminalitet, hvor de får endnu hårdere straffe, og på den måde kører den onde cirkel videre.

– du er advokat og har sager med voldsmænd fortryder de hvad de har gjort?

Tjah… det siger de ofte til mig i hvert fald. Og det lykkes da også en gang i mellem for mig at få dem til at holde op. Faktisk kan de fleste godt bagefter indse, at de har kvajet sig.

– hvad kan folk gøre for ikk at blive overfaldet?

Man skal lade være med at provokere og at hidse sig op f.eks. i trafikken eller foran og inde på værtshuse mv. og lade være med at drikke sig voldsomt beruset og/eller tage stoffer, når man går i byen.

– overdriver medierne med hvor meget vold der er?

Ja, nogle aviser og andre medier svælger i voldssager og overdriver ofte for at “sælge bedre”.

– er folk mere bange end de burde være?

Ja, især ældre kvinder har overdrevne forestillinger om, “hvor farligt det hele er.”

– syntes du det er godt at folk tager våben med i byen for at forsvare sig. eller gør det bare tingene være?

Det er hul i hovedet og strafbart at medbringe våben. Så det skal man lade være med. I stedet skal man opføre sig, som jeg skitserede ovenfor.

Venlig hilsen Victor og Mikkel (:

Skriv et svar