Kafkat 2010 Pension Skejby og forstander Hans Jørgen Tholstrup

Kafkat 2010: Pension Skejby og forstander Hans Jørgen Tholstrup

Retspolitisk Forening giver i år sin hæderspris til et enestående sted i verden og en enestående mand.

Pension Skejby skiller sig ud ved at være det eneste sted på kloden, hvor almindelige ustraffede mennesker bor i fællesskab med indsatte, der er dømt for drab, narko, røveri og andre forbrydelser.

kafkat-2010-hans-jc3b8rgen-tholstrup-med-kafkattenHans Jørgen Tholstrup med Kafkatten. Foto: Inge Madsen

Et sådant sted fungerer ikke kun fordi, man stabler mursten oven på hinanden og skriver fine handlingsplaner og teorier om, hvordan man udsluser indsatte. Det kræver også en særlig ånd og indstilling hos dem, der lever og arbejder her. Pension Skejby er noget særligt på grund af hver enkelt af de cirka totusind mennesker, der gennem de seneste snart 40 år har boet eller arbejdet her i kortere eller længere tid. Med deres positive indstilling, engagement og respekt for hinanden, har de på hver sin vis skabt og viderebragt en særlig kultur i huset, der er mere vigtig end en handlingsplan nogensinde bliver.

Pension Skejby skiller sig også ud ved medarbejderne. De hjælper de indsatte på en personlig, uhøjtidelig og individuel måde med hver deres forskellige faglighed. Hjælp til at få styr på økonomien og med bolig, uddannelse og arbejde. Hjælp til at begå sig og omgås andre uden for fængslet. Kort og godt hjælp til på bedst mulig vis at komme fra fængsel til frihed.

Hans Jørgen Tholstrup har arbejdet på pensionen i mere end 30 år og siden 1985 som forstander. Der ligger et enestående engagement og beundringsværdigt menneskesyn bag hans indsats for at forbedre vilkårene for indsatte – og ansatte.

Skulpturen Kafkatten er opkaldt efter den tjekkiske jurist og forfatter Franz Kafka. I ’Processen’ skriver han om Josef K, der ikke ved, hvad han er anklaget for, eller hvem der anklager ham. I dag kalder man sådan en ulidelig uvidenhed for et kafkask mareridt og bruger udtrykket om at drukne i bureaukrati og uigennemskuelige beslutninger.

Et kafkask mareridt kan afvæbne enhver – men ikke Hans Jørgen Tholstrup. Med risiko for at blive stemplet som kværulant har han taget de svære kampe, både principielle og overordnede diskussioner om kriminalforsorgens arbejde, men også kampe mod systemet på vegne af enkelte personers personlige problemer. Det gør han, når han mener noget er galt, urimeligt eller bare fuldstændig komplet idiotisk.

Hans Jørgen Tholstrup har gjort en forskel. Han har taget et langt og sejt træk for at gøre Pension Skejby til det enestående sted, som det er.

Læs motivationen i pdf her

Læs Retspolitisk Forening og TV2 Østjyllands omtale af prisen og invitation om debat på pensionen med Retspolitisk Forenings opfordring til kriminalforsorgen og politikerne i Folketinget om at oprette endnu en pension i Danmark, der fungerer på baggrund af samme principper som Pension Skejby: Skejby-modellen.

Skriv et svar