Kafkat 2007 Christian Lollike

Dansk Retspolitisk Forening giver i år sin anerkendelse og hæderspris Kafkatten til dramatikeren Christian Lollike. Han har gennem flere år bragt vigtige og aktuelle emner og dilemmaer ind i teaterverdenen, som vi mest er vant til foregår i aviserne.

Christian Lollike takker for Kafkatten.
Christian Lollike takker for Retspolitisk Forenings hæderspris. Foto: Jeff Jørgensen

Han har åbnet scenen for spørgsmål som: hvad får en gruppe drenge til pludselig at voldtage en pige? Eller en flok mænd til at flyve ind i World Trade Center eller en person til efter mange overvejelser at tage sit eget liv og efterlade dem, der åbenlyst elsker vedkommende?

Spørgsmålene er os ikke fremmed i Retspolitisk Forening og ligger os meget på sinde. Men ofte slår ord og argumenter i en skriftlig debat ikke til. Det er derfor befriende at opleve en dramatiker servere de samme spørgsmål og problemer på scenekanten i overraskende og forførende kulisser og på en måde, der griber én om hjertet – både kærligheden og hadet i én –  som kun de bedste forfattere kan gøre det i ord alene. Den kombination af aktuelle gennemtyggede debatter i avisspalterne med følelsesfulde dramaer på scenen, der ikke blot gentager avisens ord, men bringer os videre mod nye aha-oplevelser og flere nuancer, er storslået og beundringsværdig.

Om Christian Lollike
Christian Lollike er 33 år og blev i 2001 færdig som dramatiker ved Aarhus Teater, hvor han har været tilknyttet de seneste år. Han kalder på samfundskritik og selvransagelse hos publikum. Han har bl.a. skrevet og instrueret følgende skuespil: Dom over Skrig  (2004), Underværket (2005), og Service Selvmord (2006) og er nu aktuel med Nathan (Uden titel), der opføres i Århus Domkirke. Den 28. april har Mammutteatrets Kaleidoskop premiere med hans forestilling Grace Was Here, der gendigter Lars Von Triers Dogville.

Hvor Underværket tog pulsen på vores og terroristers selvopfattelse og fjendebilleder efter d. 11. september, var Dom over Skrig en brutal tragedie om gruppevoldtægt, hvor den kontroversielle præmis var, at alle mænd under de forkerte omstændigheder har en voldtægtsforbryder i sig. Dansk Folkepartis Louise Frevert forsøgte at få stoppet forestillingen og frataget teaterets tilskud, men heldigvis uden held. Service Selvmord handlede om retten til at begå selvmord og om aktiv dødshjælp, mens Nathan (uden titel) bringer almenmenneskelige forsonende træk frem, og udstiller bl.a. undervejs hævnen, når et menneske beordres til at elske sin families morder. Grace Was Here er et surrealistisk retssalsdrama, hvor hovedpersonen er anklaget for at have ført en radikal tilgivelsespolitik med folkedrab til følge.

Christian Lollike modtager prisen lørdag den 17. marts kl. 15.30 ved en offentlig reception og efterfølgende seminar om privatlivets beskyttelse. Det foregår i Indre Bys Medborgerhus, Ahlefeldtsgade 33, Kbh. K. Alle er velkomne.