Hæv kostpengene til indsatte

En straf skal udelukkende være en frihedsberøvelse – ikke en udsultning. Derfor bør indsatte have flere kostpenge end de godt 50 kr. en indsat får i dag til tre måltider mad. I sidste uge, skrev Information om, at 120 indsatte i Nyborg Statsfængsel ville strejke, fordi deres kostpenge ikke slår til længere. Det viser  statistikken også. 

Danmarks Statistik oplyser, at fødevarepriserne gennemsnitligt er steget med 9 procent siden juni sidste år og for mange almindelige fødevaregrupper som mel, mælkeprodukter og kød er stigningen væsentlig større – op mod 30 procent. Alligevel er de indsattes kostpenge kun sat op med 3,6 procent, og det er vel at mærke først gældende fra 1. juli i år. Det er slet, slet ikke nok og vil formentligt dårligt stå mål med det værditab som sedler og mønter generelt får med en stigende inflation i dette og de næste år.

Afsoning af straf består i at fratage kriminelle deres frihed. Det er ubehageligt nok i sig selv, men at ignorere prisstigninger på fødevarer i så lang tid, så de i forvejen lavt satte kostpenge bliver reduceret i købskraft, er en ekstra, urimelig straf. Desværre viser det sig ikke blot at være en formalitet, der straks kan løses, men en del af et større bureaukrati.  

Kriminalforsorgen kan ikke gøre noget uden bevilling fra Finansministeren, og derfor bør retspolitiske og socialpolitiske politikere forhandle med Finansminister Lars Løkke Rasmussen om det, når Finansloven skal forhandles på plads om et par måneder.

Der er ikke mange stemmer i at varetage indsattes rettigheder, og derfor kommer indsatte sjældent på den politiske dagsorden og får derfor heller ikke politikeres opmærksomhed. Men det er vel de færreste politikere der ligefrem vil tage brød fra fattige og fængslede. Eller hvad?

Skriv et svar