Dna-register åbnes for udland

Folketinget har givet udenlandsk politi mulighed for at søge i det danske dna- og fingeraftryksregister. Datatilsynet og Retspolitisk Forening advarer.

Dansk politis centrale register over borgernes fingeraftryk og dna-profiler skal åbnes for udlandet. Det er et bredt flertal i Folketinget, der har givet grønt lys for, at de øvrige EU-landes politistyrker kan få lov til at se de danske registre igennem, hvis de står med et fingeraftryk eller dna-spor til en person, de ikke kender.

Når teknikken er på plads, vil udenlandsk politi kunne skanne de danske registre, hvor næsten 230.000 personer indtil videre står opført. Hvis skanningen resulterer i et ‘hit’ – altså overensstemmelse mellem dna fundet på et europæisk gerningssted og en profil i det danske register – kan udenlandsk politi herefter anmode Danmark om at udlevere personlige oplysninger, fremgår det af lovteksten.

Loven er en konsekvens af den såkaldte Prümtraktat, der udvider politisamarbejdet på tværs af EU’s grænser.

Datatilsynet, der kontrollerer it-sikkerheden i politiets registre, har betænkeligheder. Også Landsforeningen af Beskikkede Advokater advarer mod at lette på låget til de danske registre. Det sker med henvisning til, at EU-landene ikke har ensartede regler for, hvornår folk optages i registret og – ikke mindst – slettes igen. Retspolitisk Forening er ligeledes bekymret over, at ‘der blot kræves mistanke om et kriminelt forhold’ før, der kan skannes i registret.

Dansk Folkeparti og Enhedslisten stemte mod forslaget. SF undlod at stemme, mens Venstre, Socialdemokraterne og Radikale stemte for.

Skriv et svar